קשת רהיטי עץ ומתכת בע"מ

phone number

התקשרו עכשיו

איך לבחור ארון קודש?

(*נקרא 'ארון קודש' בבתי הכנסת של יוצאי אשכנז ו'היכל' בבתי הכנסת של יוצאי עדות המזרח)
ארון הקודש הוא דבר ייחודי, אשר מותאם אישית לכל בית כנסת על פי קריטריונים שונים. ישנם הרבה סגנונות ועיצובים מגוונים, שלעיתים מבלבלים את הבאים לרכוש ארון קודש. מרוב אפשרויות, לא יודעים מה לבחור. כדי לסייע לכם בבחירת ארון קודש רשמנו מספר דברים שעליהם כדאי לשים דגש בתהליך תכנון ארון הקודש.

ראשית, חשוב לזכור את קדושתו. ארון הקודש שבבית הכנסת הוא זכר לארון הברית, שליווה את בני ישראל במדבר, ולאחר מכן הוצב בקודש הקודשים - בבית המקדש.

הוא ממוקם תמיד בקיר המזרחי, לכיוון הכותל בירושלים, ואליו פונים המתפללים במהלך התפילה.

בתוך ארון הקודש נשמרים ספרי התורה והוא מסמל את קודש הקודשים. לא בכדי הוא נחשב לחלק הקדוש ביותר בבית הכנסת.

משום קדושתו הרבה, הוא גם המקושט ביותר. כאשר אנו נכנסים לבית כנסת, קרוב לוודאי שארון הקודש יהיה הדבר הראשון שנבחין בו. הוא בולט לעין, מרשים ומלא הדר.

אז מה חשוב לדעת כשבוחרים ארון קודש / היכל?

כאמור, חשוב להדגיש - ארון קודש הוא ייחודי. בכל בית כנסת המתפללים בוחרים את ארון הקודש על פי טעמם האישי, מבנה בית הכנסת וכמובן, התקציב.

הדבר העיקרי והחשוב ביותר בבחירת ארון הקודש הוא השמירה על קדושתו, אבל ישנם עוד מספר פרמטרים שכדאי לשים אליהם לב:

1- גודל ארון הקודש -

גודלו של ארון הקודש נקבע לפי מבנה בית הכנסת ועל פי כמות ספרי התורה שיש לאחסן בתוכו.
בבית הכנסת נעשות מדידות מדויקות על מנת לייצר ולהתאים את ארון הקודש במיוחד למקומו.

ישנם בתי כנסת המעוניינים בארונות קודש מפוארים וגדולים, ויש בתי כנסת שגודל המבנה אינו מאפשר להם להכניס ארון קודש גדול. כמובן שגם במקרה שמבנה בית הכנסת קטן במיוחד ניתן למצוא פתרונות יצירתיים וליצור ארון קודש שלא יתפוס הרבה מקום, אך יהיה יפה ומרשים.

2- קישוט ארון הקודש -

ישנם מגוון עיצובים לארונות קודש וכל קהילה בוחרת את עיצוב ארון הקודש על פי טעמה האישי.

בדרך כלל ארון הקודש עשוי מעץ ומקושט בגילופים, חריטות ועיטורים. הקישוטים יכולים להיות מופשטים, פרחים, או של סמלים יהודיים—כגון, מנורה, מגן דוד, שנים עשר השבטים וכדו'.

מעל דלתות ארון הקודש יש דוגמא של לוחות הברית, או פסוק (למשל:"שויתי ה' לנגדי תמיד", "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם"), או שילוב- לוחות הברית ופסוק.

ברוב הקהילות מעוניינים גם בתאורה בתוך ארון הקודש (המאירה מבפנים את ספרי התורה), ובחלק יש מדרגות לכיוון ארון הקודש- זכר לדוכן שהיה בבית המקדש.

נסו לדמיין איך תירצו שארון הקודש בבית הכנסת שלכם יראה.

האם אתם מעוניינים בארון קודש סטנדרטי או מפואר יותר? בסגנון מודרני, או עתיק? עם או ללא מדרגות?

*(אם אתם מעוניינים בתאורה בתוך ארון הקודש, כדאי להגיד זאת מראש –על מנת לעשות הכנה לתאורה, שלאחר מכן תותקן על ידי חשמלאי)

ארונות קודש

3- כספת - מיגון ארון הקודש

אחת השאלות הראשונות שעולות בנוגע לארון קודש היא- האם כדאי לשים כספת ולמגן את ארון הקודש?
ההתלבטות ברורה. מצד אחד, החשש מגניבה ומהצד השני, ייקור העלויות.

אנו ממליצים על מיגון ארון הקודש, מאחר וישנם מקרים שבזכות הכספות נמנעו גניבות ספרי תורה.

במידה והחלטתם להתקין כספת - חשוב לדעת שיש כל מיני סוגים של כספות, עם רמות שונות של הגנה (למשל, חלק כספות מגינות גם משריפה).

4- איכות -

כמו בשאר רהיטי בית הכנסת, גם אצל ארון הקודש אי אפשר להתעלם מהאיכות.

קניית ארון קודש כרוכה בהשקעה כספית גדולה. וכמובן שאף אחד לא מעוניין להשקיע כסף ולגלות לאחר זמן מועט חתכים וסדקים בארון הקודש.

לכן, חשוב לוודא שארון הקודש יהיה עשוי מעץ איכותי. כלומר, עץ מלא ויבש.

כעת, נותר רק להחליט איזה ארון קודש תרצו לראות בבית הכנסת שלכם.

רוצים לראות דוגמאות של ארונות קודש? ליחצו כאן והתרשמו ממגוון ארונות קודש בעיצובים שונים.

מעוניינים להזמין ארון קודש? צריכים ייעוץ? צרו איתנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.

לקריאה נוספת: